Меню за романтична вечеря за двама на празника на влюбените.

Празникът на влюбените не е типичен за нашата народопсихология, но самата дума „празник“ създава усещане за разчупване на тривиалното ежедневие и активира въображението ни. Подтиква ни да направим нещо различно, нестандартно, обещаващо добро настроение. И, както всички знаят, едно от земните ни удоволствия е храната, а на празник гозбите трябва да са „по`така“.

 

Въпросът кой е по-добър готвач, мъжете или жените, така и ще си остане без отговор, но ако приготвянето на храна ви се отдава или просто ви е хоби, ето няколко предложения какво бихте могли да приготвите за романтична вечеря с любимия човек според зодията.

 

Овен

 

В общи линии са всеядни, но изпитват истинско удоволствие да хапнат нещо, приготвено специално за тях. Ще ги зарадвате, ако поднесете класическа пържола, деликатно овкусена със сладко-кисел сос, гриловани зеленчуци и сирене с парченце домат, мащерка и песто в пергамент. Леко сухо вино, съобразено с вида на месото ще е достоен акомпанимент към ястието, а окончателният щрих под формата на десерт може да е лек мус от плодовете, които сте в състояние да си осигурите.

 

Телец

 

Бъдете особено старателни, защото те са истинските ценители на храната. За тях тя не е източник на калории, а на вдъхновение. Пригответе няколко вида ястия, но в малки количества. Комбинирайте различни меса, според предпочитанията на вашия Телец. Пригответе ордьовър с изискани колбаси и отделно плато с рибни продукти, морски дарове и зеленчуци. Към всяко блюдо поднасяйте различно вино, за ордьоврите бяло или розе, за основното – розе или червено. Парче парфе с чаша мартини за десерт ще доставят огромна наслада на всеки представител на непоклатимия знак.

 

Близнаци

 

Няма да се впечатлят толкова от вкуса на храната, колкото от разнообразието на продуктите, колорита и подреждането, така че ориентирайте се предимно към дизайна. Подредете различни леки канапета от птичи меса, френски сирена и хайвери върху свежа зеленчукова платка, гарнирани с няколко вида маслини и отделно купички с екзотични сосове. Дайте възможност на вашия Близнак да избере напитките, а десерта можете да поднесете във вид на петифури или различни на вкус опаковани дребни бонбони.

 

Рак

 

За представителите на този знак фактът, че лично сте се заели с приготвянето на вечерята е по-важен от самата вечеря. Независимо от това, ако искате да ги впечатлите, пригответе специалитет от риба или друг морски продукт, гарнирайте със салата от нестандартни зеленчуци, като авокадо, рукула, китайско зеле и подходящи кореноплодни. Съчетайте ги с тъмно или светло пиво, а десерта е добре да бъде с преобладаващо шоколадов вкус. Със сигурност ще си осигурите незабравима вечер.

 

Лъв

 

Високо качество и изискан външен вид, граничещ с претенциозност са ястията, които биха зарадвали представителите на царския знак. Ако имате нужните умения, то пъдпъдъци на скара, патица по пекински и чер хайвер, комбинирани със задушени зеленчуци, аспержи и гъби със синьо сирене със сигурност ще допаднат на любимия ви Лъв. Изборът на напитките оставете на него/нея. За тях това е удоволствие. Подходящият десерт е сладоледена торта с шампанско и в никакъв случай не забравяйте за аксесоарите: покривка, салфетки, прибори, посуда, свещи – всичко трябва да е в хармония.

 

Дева

 

Нищо сложно, нищо засукано, нищо мазно и нищо вредно… това са принципите, които трябва да следвате, приготвяйки храна за представител на зодия Дева. Задушено крехко месо (телешко или птиче), обикновена салата, зелена, зеле и моркови, печени чушки с кътък, подправени със зехтин, лимон и минимално количество сурови ядки са напълно достатъчни и ще ви осигурят усмивката на любимия човек. Плодова салата с лъжичка нискомаслен сладолед и чаша отлежал коняк е десертът, който може да изтръгне и горещо любовно обяснение.

 

Везни

 

За представителите на зодия Везни всичко трябва да е „като за изложба“, така че бъдете готови за кулинарна изложба. Ще получите високо признание, ако заложите на леки ястия с екзотичен вкус, съчетани с подходящи сосове и разноцветна гарнитура. Печен лаврак с лимонов дресинг, гарниран с червен лук, бейби-царевички и маринована кладница ще предизвикат истински екстаз у любимата ви Везна. Довършете вечерята с крем брюле и чаша бейлис с няколко кубчета лед. Реакцията на любимия човек ще ви удиви, независимо от колко време сте заедно.

 

Скорпион

 

В истински благоприятна позиция са онези от вас, които ще приготвят храна за Скорпион. Експериментирайте както и с каквото ви хрумне. Калмари, пълнени с няколко вида сирена, телешко със сини сливи, петел с портокал… колкото по-изчанчено, толкова по-интригуващо. Гарнитурата може да е картофено пюре със скариди или миди с ориз и екзотични подправки, а десерта цитрусови плодове със шоколадово фондю. Осигурете си няколко вида вино и оставете избора на Скорпиона. Е, може леко да се разочаровате, защото той/тя, ще избере най-неподходящото (според вас), но пък струва ли си заради едно вино да си разваляте празника.

 

Стрелец

 

Стрелците са неподражаеми приключенци. И, където и да отидат, първото нещо, с което се запознават е храната. Ще ги впечатлите истински, ако приготвите ястие, нямащо нищо общо с традиционната кухня на държавата, в която живеете. Направете нещо странно, непознато, но специфично и разпознаваемо като например гулаш, визитната картичка на Унгария. Разбира се, че към ястието трябва да добавите и вино от съответната държава, а няма да навреди да осигурите и подходяща музика. Така не само ще се нахраните, а и ще осъществите едно духовно пътешествие заедно.

 

Козирог

 

Представителите на този знак са едни от най-консервативните. Те рядко променят навиците си, имат си няколко любими ястия и си ги консумират. За да е празнично, обаче, трябва малко да се разчупи динамичния стереотип, така че пригответе едно от любимите ястия на Козирога и още едно, което никога не е опитвал. Ефектът ще е двоен. Той/тя ще е сигурен, че има с какво да се нахрани, но и ще се заинтригува от новото и непознатото. Не прекалявайте със сосове и подправки, Козирозите обичат да усещат естествения вкус на храната. До тук с експериментите. За десерт поднесете традиционната торта, а за аперитив червено вино или черно пиво.

 

Водолей

 

Първото, с което трябва да се заемете, ако ще приготвяте вечеря за Водолей е… подреждането на трапезата. Колкото по-нестандартно, по-оригинално и по-несиметрично, толкова по-добре. Със самата храна няма да ви е трудно. Схемата е същата – нещо странно, непознато и необикновено. Суши, морски дарове, лазаня с гъби и зеленчуци, все неща, които в общи линии не се приготвя всеки ден и във всеки дом. Сладолед или крем, сервиран в издълбан плод и с лек ванилово-конячен дресинг ще заеме подобаващо място в серията „оригиналности“. Що се отнася до напитките, по-ексцентрични варианти от коктейлите няма.

 

Риби

 

Най-водният знак има афинитет към храна, която асоциативната мисъл свързва с вода. Подходящи са ястия от гръцката, италианската, китайската, тайландската, индийската, мексиканската кухня, но без да се прекалява с острите и пикантни подправки. Дори не е нужно да ги приготвяте, без никакви опасения можете да ги купите или да поръчате да ви ги доставят. През това време се погрижете за дизайна на трапезата, поставете достатъчно дребни украшения и свещи, които да създават уют и да подсказват какъв е празникът. Комбинирайте ястие от една националност, десерт от друга и напитка от трета. Наличието на изненадващ елемент ще е достатъчно, за да зарадва любимата ви Риба.

 

 

Автор Петя Георгиева

Всички права запазени © 13.02.2019 г.





{START_COUNTER}